Runescape’i kasiinost käib iga päev läbi kaks miljonit dollarit

Foto: Huugaja aka Rainer
Margus Hanno Murakas
Copy

Vaatamata sellele, et Runescape on 20 aastat vana mäng, on käes selle kõrgaeg. See legendaarne MMORPG ehk väga paljude mängijate online-rollimäng pole kunagi varem olnud nii populaarne. Muuhulgas leidub Runescape’is hasartmäng, kus päevas liigub spekulatsioonide kohaselt läbi ligi kaks miljonit dollarit. Üksikpanused ületavad tuhande euro piiri. Vanusepiirangut ei eksisteeri, maksuamet seda ei jälgi ning identiteeti pole vaja kusagil veriffida.

Et fenomenist aru saada, alustame põhitõdede lahti seletamisega. Runescape’i saab mängida läbi oma veebibrauseri, mis muudab selle kättesaadavaks iga arvutiga ning Runescape ise on tasuta – need on kõige olulisemad eeldused selleks, et olla 20 aastat üks populaarsemaid arvutimänge. 

Mängužanriks on MMORPG (ingl k massively multiplayer online role-playing game) ehk  väga paljude mängijatega online-rollimäng. Runescape seisneb oma karakteri arendamises – mängus on 28 erinevat arendavatat oskust ehk skill’i, kõigil maksimum leveliks 99. Lisaks on mängus 220 quest’i ehk narratiiviga missiooni ning muud kontenti. Runescape jookseb üpris algelisel mängumootoril ning on halva graafikaga, kuid ülimalt sisutihe mäng, kuhu võib vabalt tuhandeid tunde sisse panna. 

„Ükskord vaatasin ühte Twitchi striimijat, kes mängis õhtuga maha 258 miljardit RS Goldi– see on Väike-Maarja maja jagu raha, täiesti haige hasartmäng tegelikult.“

Runescape’i duel arena, mängijate seas tuntud ka kui sand casino, on sisuliselt gladiaatorite amfiteater, kus võitlejad panustavad raha iseenda peale. Kaks mängijat panevad paika panuse, võitlusreeglid ning asuvad kaklema. Üks sureb, teine võidab ning võitja saab raha endale. Panused algavad enamasti 5 miljonist kuldmündist ehk umbes 2 eurost ning lähevad välja 2-3 miljardini ehk 800–1200 euroni.

„Ma ütleks, et duel arena on si*aks palju elusid rikkunud – raudpolt,“ ütleb Rainer aka Youtube’ist tuntud Huugaja, kes on Runescape’i mänginud pausidega alates 2003. aastast, kuid nüüd karantiini ajal hakkas uuesti pihta. „On ka lugusid, kus lapsed panevad oma ema krediitkaardid peeneks,“ lisab Rainer. Lihtsa guugeldamisega leiab kasutajaid, kes tunnistavad, kuidas nad dual arena’s tuhandete kaupa sääste maha on mänginud.

Mänguga paralleelselt eksisteerib mastaapne turg, kus ostetakse ja müüakse mängusisest valuutat ehk RS Goldi ning see hoiabki süsteemi toimimas. Kõik võidud on võimalik eurodeks vahetada, müües raha maha mõnes foorumis või Facebooki grupis. Või kui mängus saab raha otsa, saab seda kiiresti eurode eest juurde osta.  

Mängusisese vara müüki reaalse raha eest nimetakse Real World Tradinguks ehk RWT’ks. Mängureeglite kohaselt on see keelatud, ent kasutajate seas siiski ülilevinud. Üks miljon mängusisest valuutat maksab tänase seisuga 40 eurosenti. Suuremate mahtude puhul hind kukub. Ka aja jooksul on RS Gold muutunud aina odavamaks – aasta tagasi maksis üks miljon 50 senti. 

Raineri kõige suurem võit Runescape’i duel arena’l on olnud 300 miljonit RS Goldis ehk umbes 120 eurot. „See oligi viimane kord, sest sain aru, et see on päris probleem ja peab lõpetama – ärkad hommikul üles ning su esimene mõte on, et sa lasid eile 300 milli  hakkama ja pead kohe 300 milliga uuesti proovima.“

Runescape’i registreeritud kasutajaid on üle 200 miljoni ning novembris 2020 püstitati rekord, kui korraga oli mängus sees 157 455 kasutajat. Veidral moel on 20 aastat vana mäng täna populaarsem kui kunagi varem. Populaarsuse kasvu taga on nii pandeemiast tingitud sotsiaalne isolatsioon koos vabanenud ajaga kui ka võimalus seda nüüdsest mobiilil mängida.

Ypsiloniga vestles sel teemal ka Andrei, kes on samuti aastaid Runescape’i mänginud ning käinud duel arena’l panustamas. Tema senine suurim võit on 3,5 miljardit (1400 eurot) ning ühe õhtuga on ta kõige rohkem kaotanud 2 miljardit (800 eurot). „See on täiskohaga hasartmäng. Üks striimijamija käis seal pidevalt raha kaotamas ning oli näha, kuidas tal aja jooksul asjad toast kaovad, televiisor ja muu väärtuslik kraam. Üks vaataja küsis tema käest, et mis telekast sai – vastas kurva näoga, et ei taha sellest rääkida,“ räägib Andrei. Lõpuks tunnistas striimija üles, et müüs oma asju maha ning ostis selle raha eest kulda, mida pidevalt kaotas duel arena’l.“

Võitlus duel arenal
Võitlus duel arenal Foto: OldSchool Runescape
 

„Seda on maagiline vaadata, kuidas tüübid panevad ulmesummasid sisse. Ükskord vaatasin ühte Twitchi striimijat, kes mängis õhtuga maha 258 miljardit RS Goldi– see on Väike-Maarja maja jagu raha, täiesti haige hasartmäng tegelikult,“ sõnab Rainer. Raineri kalkulatsioon ei eksi, 258 miljardit Runescape’i raha on 103 000 eurot. Selle eest saab ka tagasihoidliku korteri Tallinna kesklinna.

„Kunagi olid seal ootesaalis eraldi nurgad, kus olid levelite kaupa inimesed. Madalad, keskmised ja max level tüübid. Nüüd alles jäänud ainult max level vennad, kelle kõik combat skill’id on 99,“ kirjeldab Rainer olustikku. „Max combat ainult, ilma selleta keegi ei kakle seal,“ lisab Andrei.

Maksimum levelile saamiseks treenimine on pikk protsess, mistõttu on omaette äri kulla-müügi kõrval ka max combat kasutajate rent 24 tunni kaupa. Inimene tõstab enda kasutajalt raha panustamiseks ja vajaliku varustuse sinna, saab renditud kasutajaga 24 tundi duel arena’l võidelda ning hiljem tõstab asjad oma kasutajasse tagasi.

Kuna mängijate võitlusega seotud levelid on samad ning ka relv on 90 protsendil juhtudel sama, siis sisuliselt taandub asi õnnele ning siinpuhul väljendub õnn  selles, kes saab esimese löögi. Süsteem, mis otsustab esimese löögi saaja, on lihtne – serverisse sisse logides saad oma PID’i ehk player ID’d ning esimese löögi saab see, kellel on väiksem PID.

Andrei sõnul kasutatakse ka illegaalseid javascripte ehk häkkimistarkvara, mis maksavad suht palju ning mille abil on võimalik saada nii madalam PID. 

Aastate jooksul on välja kujunenud standardreeglid ja varustus, mida kasutatakse, aga on inimesi, kes alati üritavad viimasel sekundeil reegleid muuta, ilma et teine osapool tähele paneks, ning niimoodi saada endale konkurentsieelis. „Minnakse pidevalt kavalamaks, just eelmine nädal sain 70 miljoniga niimoodi üle, kui vastane vahetas viimasel hetkel relva ära,“ ütleb Rainer.

Reeglite seadistamine duel arena'l
Reeglite seadistamine duel arena'l Foto: OldSchool Runescape

Duel arena vandenõu ja vastuolulisus mängijate seas

Kuigi nagu eelnevalt mainitud RWT on keelatud, ent ülimalt levinud, siis mängijate seas on pikalt levinud kahtlus, et mängu arendaja ja levitaja Jagex on ise asjaga seotud ja laseb sel toimuda. Peamiselt sellepärast, et RWT toimub täiesti avalikult ning Jagex paistab olevat jõuetu sellevastases võitluses. Duel arena ootealas on välja kujunenud kindlad kasutajad, kelle kaudu liigub eurode eest ostetud kuld sisse ja välja ning moderaatorid lasevad sel jätkuda. Kuna moderaatorid on ise alamakstud, arvestades sektori keskmist, on kahtlustatud, et osa teenitud rahast liigub ka neile ettevõtte vaikival nõusolekul.

Viimasel ajal on mängijate poolt kasvanud surve Jagexile piirata duel arena’l toimuvat, sest massiivne kullaga kauplemine rikub mängu majandust ning toimub inflatsioon. See muudab mängimise raskemaks nende jaoks, kes ei osta eurode ja dollarite eest endale kulda ning teenivad seda legitiimselt mängus sees – nii nagu on algselt mõeldud. Piiramise all on räägitud nii 10 miljoni piiri seadmisest kui ka üldse duel arena kaotamisest. Kogukond on skeptiline reaalsete piirangute suhtes – miks peakski, kui raha voolab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles