Kasse niidab haigus, mille vastu aitab vaid ravim mustalt turult

Kahjuks pole FIP lõbus kõrrejook nagu TRIP, vaid kiirelt surmav kasside koroona. Foto: Kaido Veski/Ypsilon
Y-37
Copy

Kasse ohustab oma koroonapandeemia ehk kasside nakkuslik peritoniit, lühidalt FIP, mis on kasside jaoks üks hullemaid haigusi ja lõppeb reeglina kiire surmaga. Paar aastat tagasi leiti suure läbimurdena ravim, mis on olnud efektiivne FIPi vastu võitlemisel ning päästnud tuhandete kasside elusid. Probleem seisneb kahjuks selles, et kuna ravimil puuduvad ravimiload, ei ole see kättesaadav tavapärasel teel.

Kass Max oli rohkem surnud kui elus, kui omanik Katja Weber temaga loomaarsti juurde jõudis. Loom oli juba kaks nädalat jõuetu, letargiline ja kõrge palavikuga, tõsised probleemid vereringega ning lisaks sellele oli ta kõht paisunud väga suureks. 

Kuigi veterinaar eemaldas kuuekiloselt Maxilt kõhuõõnest umbes pool liitrit vedelikku, oli selge, et tegu on ainult lühiajalise leevendusega, sest Max põdes FIPi, kasside nakkuslikku kõhukelmepõletikku, mis on kassiomanikele üks kardetumaid haigusi.

FIPi diagnoos on nagu surmaotsus, millele järgneb veterinaaride soovitusel alatihti kiire eutanaasia, sest reeglina surevad kassid diagnoosi saamisest umbes kümne päeva jooksul. «Ma ei unusta kunagi arsti kaastundlikku pilku, kui ta seda mulle lausus,» ütles Weber intervjuus Saksa ajalehele Der Spiegel.

Otsides päevi ja öid võimalusi kassi päästmiseks, leidis Weber Facebooki grupi, kuhu olid kogunenud tema saatusekaaslased sama eesmärgiga. Sealt avastas ta ravimi nimega GS-441524, mis oli teaduskatsetuste näol näidanud head potentsiaali kasside ravimisel FIPist.

«Kui leidub maailmas midagi, mis aitaks päästa Maxi, siis ma pean selle saama,» sõnas Weber. Kassiomanikult Ameerikast sai ta Hiinas toodetud ravimi, kus seda näiliselt salaja toodetakse, ning ravikuuri läbides sai kass Max terveks.

Weberi andmetel on Max esimene kass Saksamaal, kes on FIPi üle elanud ja lausa täielikult paranenud. Eestiski on edulugusid kassidest, kes on tänu tollele ravimile FIPist täielikult paranenud.

Keeruline diagnoosida ja kiirelt surmav

FIP on viirushaigus, mida nimetatakse kasside koroonaviiruseks. Kuigi tegu on koroonaviirusega, on see tüvi erinev viirusest, mis põhjustab inimestel Covid-19, ning FIP ja kasside koroonaviirus inimestele ei kandu. Enamikul kassidel põhjustab koroonaviirus ehk FCoV ainult väikest kõhulahtisust või puuduvad sellel üldse sümptomid. See mõjutab umbes 40–80 protsenti kasse üle kogu maailma ning kuna see levib kassilt kassile enamasti läbi rooja, on see viirus eriti levinud hoiupaikade ja tõuaretajate seas.

Kasside koroonaviirusesse nakatunute seas muteerub viirus umbes viiel kuni kümnel protsendil juhtudest (ca üks protsent maailma kassidest) ning nakatab valged verelibled, mis omakorda hävitab kassi immuunsüsteemi, muutudes kahjutust FCoVist surmavaks FIPiks. Eriti suur riskirühm on alla aastased kassipojad, kelle nõrgema immuunsüsteemi tõttu on see tõenäolisem juhtuma.

Haigust esineb kaht moodi, kuid on mõlemad võrdselt fataalsed: märg variant, kus kassi rindkere või kõhuõõs paisub, täitudes vedelikuga, ning kuiv variant, kus vedelik puudub, aga kass on ikka sarnaselt haige ja palavikune. Kõigele lisaks on FIP haigus, mida on väga keeruline diagnoosida, kuna selle jaoks läheb tarvis mitmeid teste. Diagnoosiga või diagnoosita, ühel hetkel kass sureb ning aastakümneid oli ainus kiireim lahendus eutanaasia.

Suur läbimurre suure AGAga

Paar aastat tagasi toimus selles vallas väikestviisi revolutsioon, kui Ameerika ülikooli UC Davise läbiviidud katsetustest selgus, et molekul nimega GS-441524 on üllatavalt efektiivne haiguse vastu võitlemisel. UC Davise emeriitprofessor dr Niels Pedersen, kes on suurema osa oma elust pühendanud FIPi uurimisele, avastas, et ravim mitte ainult ei pikendanud FIPi nakatunud kasside eluiga, vaid katsest osa võtnud 31 kassist paranes täielikult 84-päevase ravikuuri lõpuks 25 kassi. Tegu oli suurepärase leiuga, arvestades sellega, et varem oli FIP 100 protsenti surmav. Ravimi puhul on aga üks suur konks: seda on võimalik saada ainult läbi musta turu.

Probleem seisneb selles, et GS-441524 on peaaegu identne remdesiviriga (GS-5734), mis on palju kuulsust saanud Covid-19 ravim. Mõlemad ravimid leiutas ja patenteeris Californias asuv ravimifirma Gilead Sciences, mille teadlased olid ka UC Davises läbiviidud uuringute kaasautorid. Siiani on Gilead keeldunud litsentseerimast GS-441524 kasutusõigust kasside tarbeks. The Atlanticule antud usutluses sõnas Pedersen: «Gilead muretseb selle üle, et kassidele suunatud uuringud võivad takistuseks saada remdesiviri ravimilubade saamisel Covid-19 ravi jaoks. Kuna GS-441524 ja remdesivir on nii sarnased, siis igasugused vastunäidustused, mis tekivad kassidel GS-441524 uuringute käigus, peab lisaks üle kontrollima ja testima remdesiviri uuringutes inimestega.»

Praeguseks on UC Davis liikunud edasi uue ravimi otsingutel, tehes katsetusi ravimiga GC376, mis on sarnane GS-441524ga, aga selle on litsentseerinud ravimifirma Anivive, kes loodab USA toidu- ja ravimiametilt saada sellele ravimiloa kasutamiseks veterinaarias. Paljudel on ka lootus, et nüüd, kui remdesivir on saanud ravimiloa FDAlt Covid-19 ravi jaoks ja kui see peaks saama piisavalt tavaliseks ravimiks, mida võidakse väljastada apteekidest, oleks võimalik loomaarstidel seda kasutada sildiväliselt ehk legaalselt ka kasside peal.

Hiina ja Facebook täidavad tühimiku

Pärast uuringute avaldamist 2018. ja 2019. aastal, saabusid Pedersenile sõnumid Hiinast. Firma, kes soovis litsentseerida GS-441524 Gileadilt, soovis kasutada Pederseni kõnelustel vahemehena. Kuigi läbirääkimised läksid rappa, hakkas firma siiski ravimit tootma. Ravimit pole just väga keeruline toota ning Hiinas on rohkelt erinevaid ravimitootjaid, mistõttu jõudis turule mitu varianti GS-441524st. FIP on olnud Hiinas ka üha kasvav probleem, suuresti tänu tõukasside populaarsuse kiirele kasvule ning kohalikud ravimifirmad, kellele patendid korda ei lähe, aitasid täita Gileadi jäetud tühimikku musta turu kaudu.

Viimase kahe aasta jooksul on illegaalne FIPi ravim jõudnud kassiomanikeni üle maailma ja ka Eestisse. Seda on hõlbustanud online-grupid, mis enamasti tegutsevad Facebookis. Gruppides on tuhanded inimesed üksteisele rääkinud,  kuidas nende FIPi nakatunud kassid on teinud tänu ravile suuri edusamme ning tihtipeale lausa paranenud haigusest. Enamasti jagavad loomaomanikud oma väga haigetest kassidest pilte ning testide FIP-positiivseid tulemusi. Administraatorid ja liikmed annavad neile seejärel nõu ning aitavad hankida ravimeid. Paljude omanike puhul on järgnevates postitustes lood paranemisest ja uued pildid tervenenud kassidest.

Kõik pole kahjuks nii lihtne või roosiline, kui võib kaugelt paista. Esmalt, kuna tegu on illegaalse raviga, on sel ka vastaseid, näiteks mõnes FIPi Facebooki grupis on keelatud ravimi müük ja reklaam, suuresti ebaseaduslikkuse ning vähemal määral põhimõtte tõttu, et Hiina firmad varastavad Gileadi intellektuaalset omandit. Teiseks, loomaarstid ei tohi seda rohtu kassiomanikele välja kirjutada ega osta, kuna sellel puudub ravimiluba. Nad võivad aga kassi monitoorida ja testida ning heal juhul aidata süstimisel, mis on kassile väga ebameeldiv ja valus. Lisaks puudub garantii saadud ravimi kvaliteedi kohta ning paljude omanike jaoks on ravikuur liiga kulukas, makstes kokku tuhandeid eurosid. Leidub ka juhtumeid, kus kass nakkub pärast paranemist uuesti FIPi.

Olukord FIPiga meenutab 1980. aastaid, millal Ameerikat laastas HIV/AIDSi epideemia. Seda kujutas mitu Oscarit võitnud film «Dallas Buyers Club», kui musta turu kaudu imporditi välismaalt AIDSi ravimeid, sest tol hetkel puudusid legaalselt kõigile haigetele kättesaadavad ravimid haiguse vastu, mille fataalsus oli 100 protsenti. Ka FIPi puhul on kassiomanikel kaks valikut – rikkuda seadust, tellides illegaalseid ravimeid, mis võivad, kuid ei pruugi kassi elu päästa, või vaadata oma kassi suremas.

Autor toimetusele teada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles