E-Eesti e-spordi-Eestiks saamist takistab lihtne inimlikkus

Foto: Thor Cresado
Kaido Veski
Copy

Eesti e-spordis on lahvatanud tüli. Alles möödunud aasta novembris suure hurraaga loodud ning üle-Euroopalist revolutsiooni lubanud MTÜ Arvutispordi Liit on segaste selgituste saatel juhatusest välja arvanud senise presidendi. Valdkonna võtmeisikud tegid pöördumise, milles tõstatavad terve rea küsimusi. 

"Tundub, et poisid arvavad, et nad teevad midagi väga unikaalset, mida varem pole toimunud," kommenteeris olukorda Mario Enni, Wortex-Gaming e-spordi klubi asutaja. "Minu meelest on see aga siiski juba kolmas niinimetatud liit, mida viimase seitsme aasta jooksul luua üritatakse. Alati astutakse sama reha otsa – jäetakse vanad tegijad kõrvale ning võetakse liiga palju korraga ette," lisas ta.

Kolme mehe katus

Olukorda võiks pidada tavapäraseks siseringi naginaks, kui sellega poleks seotud populaarsuses kiirelt kasvav valdkond ning püüdlused, mille poole on seni liigutud pigem vaevaliselt. Nimelt alustas alles novembris loodud ning oma põhikirjas end Eesti Vabariigi territooriumil kübersporditegevuse juhtimises ainupädevaks deklareeriv kolme Ida-Virumaa mehe juhitav MTÜ läbirääkimisi Eesti Olümpiakomiteega. Kurioosseks teeb loo fakt, et tänase päevani pole tollel seltsil ühtegi liiget, veelgi enam – mitme tänaseks juba kümneid aastaid tegutsenud kogukonnaga pole ühendustki võetud.

"Meie oleme alati igakülgselt avatud koostööks," vastas küsimusele MTÜ juhatuse liige Aleksei Granin ning viitas liidu loomise järel antud pressikonverentsile, mille käigus nad kõiki huvilisi enda tegemistega liituma kutsusid. Küsimusele, et kas poleks olnud targem eelnevalt valdkond põhjalikult kaardistada ning alles seejärel üheskoos teiste liidritega katusorganisatsiooni looma hakata, vastas Granin, et nad tegutsesid entusiasmi pealt ja võtsid initsiatiivi.

"Meil oli praegu lihtsalt võimalus rahvusvaheliste organisatsioonide liikmeks saada ja me tegime seda, et Eesti e-spordil oleks mingisugune alus olemas," lisas ta.

  • IeSF - Rahvusvaheline E-spordi Föderatsioon
  • WESCO - Ülemaailmne E-spordi Konsortsium
  • GEF - Globaalne E-spordi Föderatsioon

Edu tagaks usaldusväärsus

Foto: Kuvatõmmis Instagramist/Eesti Arvutispordi Liit

Igasuguste heade suhete aluseks, kaasa arvatud (eelkõige) rahvusvaheliste alaliitudega, on aga usaldus, mis teenitakse välja ajaga, mitte niivõrd poliitikutega poseeritud postituste ja meedias kõlama pandud fantaasiatega. Kahtlemata ei aita sellele kaasa ka tülid, mis kaasnevad enda valdkonna ainuliidriks ja parimaks eksperdiks kuulutamise ning juba viis kuud pärast asutamist juhatusest välja visatud presidendiga. 

"Alates 7. aprillist ei ole Ivanil [president Ivan Dmitrijev] Liiduga mingit seost ja kõik talle antud projektid või lubadused on ainult tema isiklikud toimingud ...," teatas liidu sotsiaalmeedia kaudu tehtud pöördumine. Kui viitasin Graninile, et postitusest pole tüli tegeliku põhjuse kohta võimalik kuigivõrd teada saada, andis ta mõista, et ei soovi sellest rääkida. "Jah, tegemist on rahastamisega seotud konfliktiga, kuid kuna ta oli minu väga hea sõber, siis ma ei tahaks seda täpsemalt kommenteerida," vastas ta.

Foto: Kuvatõmmis Facebookist/Eesti Arvutispordi Liit

Ometi ei jäta see e-sportlasi puudutamata. Nimelt pidid juba 1. märtsil alguse saama esimesed CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) Eesti Meistrivõistlused. Kui kõigepealt lükati võistluste algus edasi 29. märtsile, siis tänaseks on see nihkunud juba 19. aprilli peale. Mängu kogukonnaliikmete sõnul ei ole ettevalmistuste käigus nende soovidega arvestatud ning igasugune kommunikatsioon on lihtsalt arusaamatu. Usaldamatust tekitab lisaks ka asjaolu, et liit näib kõikjal eelistavat ja promovat kolmandale juhatuse liikmele ja peasekretärile, Valgevene päritolu Ignat Bobrovichile kuuluvat Passport.gg keskkonda.

"Minu hinnangul on tegu kahtlase üritusega," oli ka Levadia e-spordi osakonna juht Hannes Jürgen Stalde skeptiline. "Juba turniiri välja kuulutamise ajal soovitasime neil viia see ladususe huvides FACEIT platvormile. Kuna paistab, et korraldajate peamiseks sihiks on isiklik kasu, mitte niivõrd valdkonna edendamine ning ürituse kvaliteet jätab soovida, oleme hetkel osalemise suhtes kõhklevad. Seda enam, et meie võistlusgraafikud on üsna tihedad," lisas ta.

Puudub stabiilsus

"Meil pole olnud jätkusuutlikkust. Tekib mingi üritus, pannakse õhina pealt, väsitakse ja siis tuleb paari aasta pärast järgmine seltskond, kes hakkab uuesti jalgratast leiutama," viitas kohaliku e-spordi heitlikkusele Postimees Grupi e-spordi suunajuht Andri Allas. "See oli vist 2011, kui üks korraldaja mängijad auhinnarahadega üle lasi. Digifest kukkus samuti omal ajal kokku, seal said ka partnerid koos osalejatega petta," arutles ta põhjuste üle, miks valdkond Eestis korralikult lendu pole tõusnud hoolimata sellest, et ägedaid üksiknäiteid jagub küllaga.

Mängimine on ka väga individuaalne, isiklik kogemus, mistõttu on vastuolud kerged tekkima. 

Postimees Grupi e-spordi suunajuht Andri Allas FOTO: Erakogu

Nii näiteks kuulub eestlane Robin Kool sõjamängu "CS:GO" kümne parima mängija hulka maailmas ning Clement "Puppey" Ivanov on jätkuvalt üks maailma parimaid "Dota 2" mängijaid, kelle teenistus ulatub aastas sadadesse tuhandetesse eurodesse. Kahtlemata on aastate jooksul pidevalt toimunud ka suurepäraseid kohalikke turniire, tänu millele võib meie e-spordi kogukond Allase hinnangul juba 80 000 erineva taseme sportlaseni ulatuda. 

Naabritelt saab õppida

Rootsi ja Soome näitel saab kinnitust, et valdkonna arengule aitab tohutult kaasa ka tugev kohalik mängutööstus. Kui esimest peetakse lausa e-spordi sünniriigiks, siis Soomes kuulub virtuaalsport alates 2019. aastast riiklikku spordisüsteemi. Näiteks sealne "Assembly", mis sai alguse juba üheksakümnendate alguses, toimub siiani ning on tuntud üle maailma. Tollele festivalile omal ajal alguse pannud demoskeene kandis Soome haridus- ja kultuuriministeerium aga vaimse kultuuripärandi nimistusse.

Foto: Aleksi Kinnunen / Assembly Organizing

Kas Eesti tegijad selle konflikti tuules senised erimeelsused maha matavad ja alaliidu loomise rahulikult käsile võtavad, seda näitab aeg. Arvutispordi Liidu poole aasta kogemus kinnitab, et huvi asja vastu on nii poliitikutel kui ka Eesti Olümpiakomiteel. Kui lisaks Vabaühenduste Liidu parimatelt peadelt nõu küsida ning ettevõtmisesse eesmärgipäraselt kogu seni tülideks läinud kirg suunata, võib Eestist lähiaastatel veel korralik e-spordiriik saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles