Subkultuur Pensionäride cosplay vallutab Eesti Twitterit

2007. aastal kogunesid pensionärid Toomapeale meelt avaldama pensionisüsteemi vastu. Foto: Peeter Langovits / Postimees
Ypsiloni Antropoloogiainstituut
, uurib yhiskondlikke olevusi ja kultuurikandjaid
Copy

Igapäevane kurtmine kommunaalmurede üle, kuu lõpus veenäitude meelde tuletamine, Õnne 13, poliitikute kirumine, Eurovisioon… Eesti noorte täiskasvanute seas levib Twitteris ootamatu rollimäng — superkangelaste või anime-tegelaste asemel kehastutakse pensionärideks. 

Selline igatsus sündmustevaese elu järele on igati mõistetav. Enamik alustavatest ettevõtetest on teise aasta lõpuks maksejõuetud. See on veel lootustandev statistika, palju raskem on läbi lüüa muusiku või kunstnikuna. Konkurents on tihe ning kõik ei saa olla superstaarid ja edukad iduettevõtjad. 

Kuid kõik ei peagi olema. Keskpärasusel on omad plussid ja neid ei maksa alahinnata. Madalamad ootused toovad vähem pettumust ja ärevust. Pole vaenlasi, pole kadetsejaid, see-eest on suur ring inimesi, kellega rääkida lihtsatest, kõigile arusaadavatest asjadest. Selle põhimõtte järgimist moes ja käitumises teatakse normcore’ina, järgijaid normie’dena.

Normie mõistab, et pole mõtet raisata aastaid ja närvirakke erilisuse tagaajamisele, kui palju lihtsam on olla leebelt tavaline. Teatud mõttes on normie tarbimisühiskonna versioon budistist. Idamaa mõtteterade asemel juhindub ta aga kõigile telekast tuttavast lausest: “Anything you say can and will be used against you.” Parem on seega rääkida ja teha võimalikult ohutuid asju.

Üldiselt kehastab normcore'i ideaali vaikne äraolev androgüünne nohik, kes kuidagi on ja ei ole ka. Eesti sotsiaalmeedias on aga tekkinud omanäoline subkultuur, mis keerab normaalsusele ja turvalisusele veel mitu vinti peale. Laialdaselt on hakatud imiteerima pensionäre. Sageli elatakse rolli nii sisse, et suhtlus väljub normcore'i-raamidest ja hakkab sarnanema kostüümimängule. Selle vahega, et anime-karakterite ja Marveli kangelaste asemel omandatakse Naabri Valve tegelaskuju.

Twitteris leviva pensionäride cosplay stardipakett on selline:

1. Kontekstivaba Õnne 13
Enam kui 3000 jälgijaga konto. Liitu nendega ja saa osa Õnne 13 funktsioonist teha tänane päev samasuguseks nagu eilne ja eilne selliseks nagu tänane. 

2. Veenäidud, veenäidud, veenäidud!
Kuu lõpp on varsti käes! 

3. Olmemured, olmerõõmud
Raputa seda elektriarvet! Lase sel Selveri-kogemusel kajada! 

4. Akna peal istumine, politsei kutsumine nähtustele, mis ei meeldi 
Kus on vägivalla monopoli silmad? Mille eest me makse maksame? 

5. Mure pinsi pärast 
Kunagi pole liiga vara muretseda, kas pinss üle tuleb. Ministrid aga muudkui reformivad ja reformivad...  

6. Noored käivad liiga õhukeselt riides
Ja mida see ilm veel teeb? Kisub vist vihmale? 

7. Elukogenud hääletoon
Kalla, kas sa kisselli võtsid? Võta veel, võta kaasa ka! Kalla? 

Jälgi Ypsiloni tegemisi Twitteris @Ypsilon_EE

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles