Raketisadu Iisraelis ⟩ Kuidas Iron Dome hävitab õhus sadu rakette päevas?

Streaks of light are seen as Israel's Iron Dome anti-missile system intercept rockets launched from the Gaza Strip towards Israel, as seen from Ashkelon, Israel May 12, 2021. REUTERS/Amir Cohen Foto: AMIR COHEN/REUTERS
Margus Hanno Murakas
, Autor, toimetaja ja analüütik
Copy

Gaza sektorist välja tulistatud rakett lendab Iisraeli suunas kiirusega 40 kilomeetrit minutis. Kui Vabaduse väljakule panna püsti samasugused raketid nagu Ḩamās kasutab ja suunaks seda otse ida poole, oleksid need minutiga Kuusalu tanklas ja burksiputkas kohal. Selliseid rakette on viimase nädala lastud Iisraeli poole üle 3000 ning juudiriigi raketikilbi Iron Dome ülesanne on neist ohtlikumaid õhus ükshaaval hävitada.

Iron Dome ’i (eesti keeles Raudkupli) raketitõrjesüsteemi tööprintsiip on iseenesest lihtne. Radar leiab õhust üles Ḩamāsi tulistatud raketi ning arvutab selle trajektoori ja kiiruse põhjal potentsiaalse tabamiskoha. Kui rakett on sihitud elupiirkondade või strateegiliste objektide poole, hindab radari süsteem seda ohtlikuks ning kontrollkeskusest antakse käsk välja tulistada 80 000 dollarit maksev Tamir püüdurrakett seda õhus neutraliseerima.

Tamir lennutab ennast ise kaarega raketi juurde ning õhkab ennast, mille tagajärjel lendab õhku ka Ḩamāsi tulistatud rakett. Rakett hävitab raketi ning Iisraeli pinnale maanduvad lõhkepeade asemel vaid põlevad metallikillud.

Selleks, et Tamir edukalt saaks vastase raketi neutraliseerida, peab see õhus manööverdama end raketi kõrvale ning seal end õhkima. 
Selleks, et Tamir edukalt saaks vastase raketi neutraliseerida, peab see õhus manööverdama end raketi kõrvale ning seal end õhkima. Foto: Al Jazeera

Raketikilpi hakati arendama peale 2006. aasta konflikti Palestiina ja Iisraeli vahel ning viis aastat hiljem võeti see kasutusele. Öistelt linnatänavatelt vaadates meenutab Iron Dome’i raketitõrje tegevus värvivaeset aastavahetuse ilutulestikku. Ohu korral undavad tänavatel sireenid, mille kuuldes tuleks varju otsida, näiteks minnes mõnda avalikku punkrisse või pommivarjendisse.

Väidetavalt suudab Iron Dome tabada ja hävitada 90 protsenti rakettidest, mida ta on ohtlikuks pidanud – ühe allika kohaselt lasi Iisrael eelmisel nädalal välja 1000 Tamir raketti vastukaaluks 2000 Palestiina raketile. Efektiivsusprotsent pärineb suuresti kiirest tuvastussüsteemist, mis võimaldab korraga jälgida kuni 1100 objekti, arvutada välja nende maandumispaigad ja eristada ohtlikud vähem ohtlikest. Iron Dome koosneb 10 raketikomplekist üle Iisraeli, millest iga üks on võimeline järjest välja laskma ilma vahepealse laadimata 60–80 raketti.

Alates eelmisest nädalast on Iisraelis hukkunud raketirünnakutes 15 inimest ja vigastatud saanud sadu, mis kujutabki 10 protsendi läbipääsenud rakettide tehtud hävitustööd. Toore ja mitteteadusliku kalkulatsiooni kohaselt võib Iron Dome’i teeneks pidada 150 hukkunu ja mitme tuhande vigastatu ning infrastruktuuri ja hoonete purustuste ära hoidmist.

Rakettidega ründamine on tunduvalt odavam kui nende eest kaitsmine. Iron Dome’i kasutamine kurnab Iisraeli rahaliselt ja Ḩamās kasutab seda teadlikult ära. Ḩamāsi kasutatud rakettide hinnad kõiguvad 800 kuni mitme tuhande dollari vahel, raketikilbi Tamir raketid on aga 80 000 dollarit ehk siis ümberarvestatuna 65 000 eurot. Näiteks 24 Tamiri eest saaks juba meie oma kohalik kaitsevägi ülal pidada tervet orkestrit.

Alates pingete eskaleerumisest eelmisel nädalal, on ligi viiendik rakette suunatud Ashkeloni linna suunas, mis on suurim Iisraeli linn Gaza sektori lähedal, olles sellest vaid 12 kilomeetri kaugusel. Ashkelon on koduks ligi 145 000 juudile ning raketid jõuavad sinna ligi 15 sekundiga, mis muudab selle väga atraktiivseks sihtmärgiks Ḩamāsile, kes on kompamas raketi tulvadega Iron Dome’i võimekuse piire. Iisraeli kaitsevägi on raporteerinud, et 10–15 minuti jooksul on Ashkeloni saadetud 60–75 raketti, mis on pannud Iron Dome’i tõsiselt proovile.

Gaza sektorist on tulistatud rakette ka tunduvalt kaugemal asuva Tel Avivi suunas. Allpool asuv Palestiinas filmitud video pärineb 11. maist, kui Ḩamās lasi Tel Avivi suunas 137 raketti 5 minuti jooksul, mis oli nende sõnul senimaani kõige massiivsem raketitulv.   

Lisaks on Iisrael neutraliseerinud kuus Ḩamāsi mehitamata drooni, mis olid laetud lõhkeainega ning kamikaze tüüpi missioonil.

Tulevikus plaanib Iisraeli kaitsevägi võtta Iron Dome kõrvale aina rohkem kasutusele ka Iron Beami – suunatud energial ehk laseril toimiva õhutõrjesüsteemi, mis suudab rakette hävitada odavamalt, lähedamalt ning ilma laadimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles