KESKKONNAKIRI ⟩ Harvardi miljardid ja suur masin

TOPSHOT - Members of the Mexican Navy patrol the streets near the IMSS Hospital after heavy rains fell over Tula de Allende, Hidalgo state, Mexico, on September 09, 2021. - At least 16 patients died after flooding hit a hospital in central Mexico and disrupted the power supply, authorities said Tuesday. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP) Foto: Alfredo Estrella
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 13. september

Eelmisel aastal tapeti 227 inimest, kelle süütegu tapjate silmis oli metsade, veekogude ja teiste ökosüsteemine kaitsmine, teatas inimõiguste organisatsioon Global Witness. Kolmandik neist olid loodusvarade kurnamise, näiteks lageraiete ja kaevandamise, vastu seisjad. Global Witnessi sõnul on alates 2015. aasta Pariisi leppest saadik tapetud igal nädalal neli keskkonnaaktivisti.

Kõige enam tapmisi toimus seoses raiete ära hoidmisega – 23 inimeselt Brasiilias, Nicaraguas, Peruus ja Filipiinidel võeti elu raiete ära jäämise nimel võitlemise tõttu. Kolmandik kõigist tapetutest olid põlisrahvustest. Enim tapmisi toimus Colombias, kus võeti elu 65 inimeselt. Mehhikos võeti elu 30 inimeselt ja Filipiinidel 29 aktivistilt. Kõik peale ühe tapmise toimus väljaspool Põhja-Ameerikat, Euroopat ja Okeaaniat.

Allikas: BBCThe Guardian

Reede, 10. september

Harvardi ülikool on otsustanud lõpetada fossiilkütustesse investeerimise. See on tähtis, kuna Harvas on üks prestiižsemaid ülikoole USAs ning ka suurim toetuste jagaja. Ülikooli president Lawrence Bacow ütles, et investeerimine fossiilkütustesse lõpetatakse, kuna kliimamuutus on kõige suurem oht, millega inimkond rinda peab pistma. Bacow sõnul lõpetati otsene fossiilkütustesse investeerimine juba juunis ning kaudne fossiilkütustesse investeerimine moodustab kogu toetuste summast 2 protsenti. Ülikooli kogu investeeringute summa oli 2020. aastal pea 42 miljardit dollarit ehk umbes 34 miljardit eurot. Seega moodustavad fossiilkütuste investeeringud praegu 840 miljonit dollarit ehk üle 700 miljoni euro.

Allikas: NPRThe New York Times

Neljapäev, 9. september

Islandil lülitati sisse maailma suurim süsinikku õhust eemaldav masin nimega Orca. Õhust süsiniku eraldamisel järel ladestab masin selle ühe kilomeetri sügavusele maapõue, kus süsinik mineraliseerub ehk kivistub. Ühe aasta jooksul suudab masin õhust eraldada neli tuhat tonni süsinikku, mis võrdub umbes 870 sõiduauto emissioonidega.

Allikas: The Guardian

Kolmapäev, 8. september

ÜRO avaldas raporti, mille koostamisel uuriti kümmet looduskatastroofi, mis toimusid 2020. ja 2021. aastal. Raportis järeldati, et vaatamata sündmuste geograafilisele ja ajalisele eraldatusele, on kõik vaadeldud loodussündmused omavahel seotud. Neid ühendavad kolm faktorit: inimtegevuse tagajärjel heitunud kasvuhoonegaas, ebapiisav katastroofi riskide hindmine ning keskkondlike kulude-tulude alahindamine otsuste tegemisel.

Allikas: ÜRO

Teisipäev, 7. september

Kesk-Mehhiko Hidalgo osariiki tabas tugev vihmasadu, mis põhjustas Tula jõe üle kallaste tulemise. Üleujutus tõi endaga kaasa elektrikatkestuse ning ujutas üle umbes 2000 majapidamist. Ühes jõe lähedal asuvas haiglas suri 17 inimest. Neist 15 olid haiglas koroonaviiruse ravil ning kaotasid elu, kuna elektrikaotuse tõttu lülitusid välja hapnikumasinad.

Samal ajal tabas Mehhiko läänerannikul Acapulco linna seitsme magnituudiline maavärin, mida oli tunda ka 400 kilomeetri kaugusel. Maavärina tagajärjel toimus elektrikatkestusi, tänavapostid kukkusid ümber, oli mitmeid gaasilekkeid ning teadaolevalt suri kuus inimest.

Allikas: Sky NewsBBC

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles