KESKKONNAKIRI ⟩ Põud, kohtukutse ja 242 allakirjutanut

A damaged house is seen after an earthquake in Sampas village on the southern island of Crete, Greece, Monday, Sept. 27, 2021. A strong earthquake has struck the Greek island of Crete. One person has been killed and at least nine others have been injured. Homes and churches were damaged and rock slides occurred near the country's fourth-largest city. (AP Photo/Harry Nakos) Foto: Harry Nakos
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 27. august

Kreetat raputas täna hommikul Ateena Geodünaamika instituudi andmeil 5,8 magnituudiline maavärin. Samas Euroopa Vahemere Seismoloogia Keskus mõõtis maavärina tugevuseks 6,5 magnituudi ning USA Geoloogia Vaatluskeskus mõõtis selleks 6,0. Praegu teadaolevalt on surnud üks mees, kellele renoveerimise all olev kirik peale langes, ning haavata on saanud üheksa inimest. Maavärin tekitas ka mitmetele, just vanadele hoonetele kahjustusi.

Allikas: BBC

Esmaspäev, 27. september

Läbi Brasiilia, Paraguay ja Argentiina jooksev Paraná jõgi on põua tõttu täieliku kuivamise äärel. Jõgi jookseb Lõuna-Ameerikast keskelt läbi ning on mitmete piirkondade jaoks elulise tähtsusega vee ja transpordi allikas. Veetase on jões praegu viimase 77 aasta madalaim, sest piirkonda on alates 2019. aasta teisest poolest kuivatanud põud. Teadlaste sõnul on süüdlasteks kliimamuutus ja raie. Jõe kuivamine on kaasa toonud veepuuduse Argentiinas, elektrihinna tõusu Brasiilias ning elatise kadumise Paraguay põllumeestele ja maasaaduste eksportijatele, kes peamiselt mööda jõge kaupa transpordivad.

Allikas: The GuardianWashington Post

Pühapäev, 26. september

Augusti lõpus USAs möllanud orkaan Ida jättis endast maha naftareostuse raja. Kahe nädala jooksul pärast orkaani raugemist registreeris USA riiklik ookeani ja atmosfääri amet (National Oceanic and Atmospheric Administration ehk NOAA) kokku 55 naftaleket Mehhiko lahes. NOAA registreerib aastas Ameerika vetes keskmiselt 250 kuni 300 naftaleket, seega Ida tekitatud lekked võivad tänavuaastast numbrit märgatavalt tõsta. Samuti rõhutab see arv tugevalt USA avamere naftatootmisjaamade nõrkust kliimamuutusest tulenevate tugevate tormide ees.

Allikas: New York Times

Neljapäev, 23. september

Rahvusvaheline organisatsioon Oil Change International, mis tegeleb fossiilkütuste tegeliku kahju paljastamise ja rohelisele energiale ülemineku propageerimisega, avaldas 242 kodanikuühenduse alla kirjutatud petitsiooni, millega nad nõuavad 2021. aasta jooksul rahvusvahelise põlevkivi, nafta ja maagaasi tööstuse rahastamise lõpetamist. Petitsioonile on alla kirjutanud ühendusi 47 riigist üle maailma, sealhulgas ka gruppe Soomest, Lätist ja Leedust. Allakirjutanud loodavad, et petitsioon võetakse arutlusele COP26 kohtumisel Ühendkuningriikidega arutluse eesotsas.

Petitsioon: Oil Change International 

Kolmapäev, 22. september

Arktika merejää saavutas 16. septembril selle suvehooaja madalaima pindala, teatas NASA. See on pindala madaluselt 4,72 ruutkilomeetriga kaheteistkümnes alates mõõtmise alustamisest 1978. aastal Viimased 15 aastat on merejää jaoks olnud ka 15 kõige madalama pindalaga aastat.

Allikas: NASA

Teisipäev, 21. september

Saksa keskkonnaaktivistide organisatsioon Deutsche Umwelthilfe (DUH) kaebas BMW ja Mercedes-Benzi emaaettevõtte Daimleri kohtusse, kuna firmad on oma kliimakavades liiga leebed. DUH nõuab, et autofirmad lõpetaksid sisepõlemismootoritega masinate müümise 2030. aastaks. Euroopas seaks DUH võit kohtus võimsa pretsendendi, millega tunnistataks autofirmad otseselt vastutavaks emissioonide halbade mõjude eest inimtervisele. Kuigi mõlemad firmad on juba seadnud endale kliimaeesmärgid, siis DUH vaidleb, et need pole sobivad Saksamaa enda seatud eesmärkide ja IPCC kehtestatud kasvuhoonegaaside piirkogustega.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles