KESKKONNAKIRI ⟩ Reostus, Shaheen ja palju raha

This aerial picture taken on October 3, 2021 shows oil in the water of the Talbert Marshlands area as an oil spill from an offshore oil rig reaches the shore and sensitive wildlife habitats in Newport Beach, California. - Authorities in California's beachfront Orange County cities scrambled October 3, 2021 to mitigate the fallout from a major oil spill off the coast that caused "substantial ecological impacts." As of Sunday, the oil plume from the 126,000-gallon (480,000 liters) spill of post-production crude was an estimated 5.8 nautical miles (6.7 miles, 10 kilometers) long and stretched along the popular shorelines of Huntington Beach and Newport Beach, Huntington Beach city authorities said in a statement. (Photo by DAVID MCNEW / AFP) Foto: DAVID MCNEW
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 4. oktoober

California maadleb ulatusliku naftareostusega. Huntingtoni ranna ja Newporti ranna vahele jääva ala vahele voolas üle 570 tuhande liitri toornaftat. Ala on koduks mitmetele ohustatud liikidele nagu näiteks küürvaaladele. Lekke allikana kahtlustatakse veealust naftatoru. Leke katab umbes 34 ruutkilomeetri suurust ala ning selle puhastamine võib võtta nädalaid või lausa kuid. Huntington Beachi linnapea Kim Carr nimetas olukorda keskkonnakatastroofist, millesugust seal piirkonnas juba aastakümneid nähtud pole.

Allikas: Sky News

Pühapäev, 3. oktoober

Omaani ja Iraani tabas pühapäeval troopiline tsüklon Shaheen. 120–150 km/h tuultega tulnud torm ujutas üle mitmed rannikupiirkonnad ning kahjustas elektriühendust. Teadaolevalt on seni tormis oma elu kaotanud 10 inimest. Tuhanded on pidanud oma kodudest evakueeruma ning mitmed on kahjustatud teede ja vee tõttu lõksus.

Allikas: BBC

Reede, 1.oktoober

Norras lülitati sisse riiki Inglismaaga ühendavad maailma pikimad elektrikaablid, mille pikkus on umbes 724 kilomeetrit. Kaabliga hakkab Inglismaa saama osa Norra peaaegu täielikult hüdroelektri põhisest elektrivõrgust. Praegu toovad kaks paralleelselt jooksvat kaablit Inglismaale 700 megavatti elektrit, kuid tulevikus kasvab see 1400 megavatini, mis on piisav, et toita ära 1,4 miljonit majapidamist. Eelduste kohaselt võimaldavad kaablid Inglimaal vähendada lenduva süsihappegaasi kogust 23 miljoni tonni võrra tänase ja 2030. aasta vahel, kuna see vähendab riigi vajadust sõltuda fossiilkütuste põhisest elektrist, kui riigi tuule- ja päikeseenergia tootmine ilma tõttu langeb.

Allikas: Sky News

Neljapäev, 30. september

Hawaiil hakkas taaskord purskama üks maailma aktiivsemaid vulkaane. Kui vulkaan Kilauea 2018. aastal purskas, hävitas see umbes 700 majapidamist. Praegune purskamine õnneks sellist laastust ei tõota, kuna purskav kraater on elamurajoonidest ja linnadest eemal Hawaii vulkaanide rahvuspargis. Samas piirkonnas purskas vulkaan viimati eelmise aasta detsembrist tänavuaasta maini. Rahvuspargi esindaja Jessica Ferracane’i sõnul jääb park avatuks.

Allikas: The Guardian

Kolmapäev, 29. september

Üheksast filantroopide sihtasutusest koosnev grupp tegi looduskaitsele ajaloo suurima annetuse – viis miljardit dollarit ehk umbes 4,3 miljardit eurot. Annetuse eesmärk on rahastada 30 protsendi maa ja mere looduskaitse alla võtmist aastaks 2030 ehk 30x30 sihti.

Allikas: The Guardian

Teisipäev, 28. september

Siberi maapind plahvatab ja tekitab sellega mitmekümne meetri sügavusi kraatreid. Täpsemalt on tegemist sulava igikeltsa alt välja pääseva gaasi plahvatamisega. Alates 2014. aastast, kui leiti esimene kraater, on kokku avastatud 20 kraatrit Siberi Yamali ja Gydani poolsaartel. Neid uurivad teadlased seostavad gaasiplahvatusi otseselt kliimamuutusega, kuna soojenev ilm sulatab igikeltsa. Teadlased loodavad, et seni kogutud teadmised ja ka edasine uurimine aitab plahvatuste asukohti ette ennustada ning sellega vähendada potentsiaalset kahju kohalikele kogukondadele. Seni pole ükski plahvatustest kahjustanud kohalikku infrastruktuuri või ohustanud elusid.

Allikas: Vice

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles