KESKKONNAKIRI ⟩ Mis mädaneb Punases meres? Kus ujutab üle?

(FILES) This handout satellite image obtained courtesy of Maxar Technologies on July 19, 2020, shows a satellite view of the FSO Safer oil tanker on June 19, 2020, off the port of Ras Isa in Yemen. - A UN mission to inspect the long-abandoned FSO Safer fuel tanker off the coast of Yemen, which threatens to rupture and cause a massive oil spill, has been pushed to March, the body said on January 27, 2021."We've hit a few delays with international shipping that were beyond our control and had some back and forth on signing documents, which has now been resolved," UN spokesman Stephane Dujarric told reporters. (Photo by Handout / Satellite image ©2020 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2020 Maxar Technologies " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Foto: Handout
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 18. oktoober

Reedel tabas India lõunaosas Kerala maakonda tugev vihmasadu. Vihmasadu tekitas äkkujutusi ja maalihkeid. BBC andmeil on hukkunud vähemalt 22 inimest. Nad kõik kaotasid elu maalihke alla lõksu jäädes. Samuti on vähemalt viis inimest siiani kadunud. Üle kuue tuhande inimese on piirkonnast evakueeritud. Kerala piirkonnas pole tugev vihmasadu mussooni kuudel ehk maist septembrini mingi haruldus. Küll aga on viimastel aastatel sagenenud äkkujutuste ja maalihete toimumine.

Allikas: CNN

Esmaspäev, 18. oktoober

Londonis anti eile välja esimesed Earthshoti auhinnad. Earthshoti auhinna lõi Ühendkuningriikide prints William ning auhindu antakse välja alates sellest aastast kuni 2030. aastani. Igal aastal valitakse viies kategoorias üks võitja ja igaüks neist saab auhinnaks miljoni naela.

Võitjad olid: kategoorias “Kaitske ja taastage loodust” võitis Costa Rica vabariik projektiga, kus elanikele maksti, et nad taastaks looduslikke ökosüsteeme; kategoorias “Puhastage meie õhku” võitis India ettevõte Takachar, mis toodab põllumajandusjäätmeid väetiseks muutvaid masinaid; kategoorias “Taaselustage meie ookeanid” võitid Bahama ettevõte Coral Vita, mis lõi spetsiaalsed paagid, millega koralle võrreldes looduslike tingimustega 50 korda kiiremini kasvatada, et taastada maailma korallrahusid; kategoorias “Ehitage prügivaba maailm” võitis Itaalias Milano linna toidupank, mis kogub kasutamata toitu ning jaotab seda neile, kes seda enim vajavad; kategoorias “Parandage meie kliima” võitis Tai-Saksa-Itaalia ettevõte AEM Electrolyser, mis on loonud keskkonnasõbraliku veest vesinikku eraldava masina.

Allikas: BBC

Teisipäev, 12. oktoober

Hiina Shanxi provints on alates oktoobri algusest näinud tavalisest viis korda suuremat vihmasaju kogust. See on tekitanud suuri üleujutusi ja maalihkeid. Teadaolevalt on surma saanud 29 inimest ning koduta on jäänud vähemalt 120 tuhat inimest. Hukkunutest 14 kaotasid oma elu, kui Shanxi naaberprovintsis Habeis kukkus üleujutunud sillal sõitnud buss sealt jõkke.

Shanxi provints on ka Hiina suurim söetootja ning üleujutuste tõttu pidid 60 kivisöekaevandust töö katkestama, mis pani põntsu juba niigi nõrgale Hiina energiatootmisele. Riik on maadelnud juba mõnda aega energiapuudusega ning laialdased elektrikatkestused pole harvad.

Allikas: New York TimesBBC

Esmaspäev, 11. oktoober

Punases meres, 60 kilomeetrit Jeemeni rannikust seisab naftatanker FSO Safer. See on seal hüljatuna seisnud juba 2017. aastast, kuid enda sees kannab see siiani umbes 1,1 miljonit barrelit toornaftat. Mida kauem tanker meres niimoodi seisab, seda suuremaks muutub oht, et see plahvatab, laguneb või lekkima hakkab. Kui juhtub halvim ehk kogu see toornafta vette jõuab, jääks puhtast veest ilma kaheksa miljonit inimest ning Jeemeni kalatööstus kaoks umbes kolme nädala jooksul.

Miks sellega aga midagi veel peale pole hakatud? Probleem seisneb selles, et tankrit kontrollivad houthi mässulised ehk ÜRO tunnistatud Jeemeni valitsuse vastased, kellega 2014. aastast alates kodusõda peetud on, ning ÜRO, Jeemeni valitsus ja mässulised ei ole kokkuleppele jõudnud. Houthid pole lasknud ÜRO-d tankerit kontrollima, kuna soovivad vastutasuks selle parandust, mille jaoks ÜRO-l aga raha pole.

Allikas: The Guardian

Esmaspäev, 11. oktoober

Prantsusmaa keelab alates jaanuarist pea kõigi puu- ja köögiviljade plastpakendites müümise. Valitsus lõi vastava seaduse juba 2020. aasta veebruaris ning avaldas nüüd nimekirja 30st puu- ja köögiviljast, mida alates 1. jaanuarist enam plastpakendis müüa ei tohi. Sinna kuuluvad näiteks baklažaan, porru, tomatid, õunad, banaanid ja apelsinid.

See on osa Prantsusmaa teekonnast plastivabaduseni. 2021. aastast keelas riik plastkõrred, -topsid, -söögiriistad ja stürovahust toidukarbid. Järgnevatel aastatel keelab riik plastpakendid rohkematel puu- ja köögiviljadel, kuni marjadeni välja aastal 2026. Uuest aastast kehtib plastivabadus ka ajalehtedele ja ajakirjadele, millest mitmeid plastümbrises postkastidesse saadetakse, ning samuti on keelatud kiirtoidukohtadel anda einega kaasa plastist mänguasju.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles