KESKKONNAKIRI ⟩ Kes viib meid eesmärgist kaugemale? Ja mis toob lähemale?

People wade through a flooded beach after heavy rainfall in Chennai, India, November 8, 2021. REUTERS/P. Ravikumar TPX IMAGES OF THE DAY Foto: P. Ravikumar
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 8. november

Chennaid, India suurtööstuslinna tabasid pühapäevase suurvihma järel suured üleujutused. Ennustatakse, et vihm jätkub veel mitu päeva. Mitme sentrimeetrise veekihi all olevatelt linnatänavatelt evakueeruvad elanikud kummipaatide abil. Ühe ilmablogija sõnul pole Chennais säärast vihma nähtud 2015. aastast saadik.

Allikas: CNN

Esmaspäev, 8. november

Üks Šotimaa klubi hakkab 2022. aastal koguma tantsujõudu. Glasgow ööklubi SWG3 hakkab koguma tantsimisest ja suurest rahvasummast õhkuvat kuuma õhku ning seda kasutama ruumi jahutamiseks ja kütmiseks. See hoiaks kokku umbes 70 tonni süsihappegaasi aastas.

Allikas: BBC

Reede, 5. november

Samamoodi jätkates moodustaks maailma rikkaimad ehk üheprotsendikate igapäevaelu heited 2030. aastaks kogu emissioonidest 16 protsenti, nähtus Oxfami heategevusorganisatsiooni uuringust. Selle moodustavad näiteks personaallennukite, megajahtide ja kosmosereiside heited. Kui samasugune kasutus jätkub, paiskavad üheprotsendikad igal aastal inimese kohta õhku umbes 70 tonni süsihappegaasi. See on 30 korda rohkem, kui on vajalik, et hoida globaalse temperatuuri tõus 1,5 kraadi piires. Samal ajal paiskab vaeseim 50 protsenti inimese kohta õhku umbes ühe tonni CO2-te.

Allikas: The Guardian

Reede, 5. november

Toiduhinnad on ülemaailmselt viimase 10 aasta kõrgeimad. Enim on tõusnud teraviljade ja toiduõlide hinnad. Näiteks on nisu hind viimase 12 kuu jooksul tõusnud 40 protsenti. Teravilja hinnatõusu põhjuseks loetakse suuresti kliimamuutusest tingitud saagikuse langemist. Hindu on tõstnud ka tööjõupuudus ja koroonaviiruse levik.

Allikas: BBC

Teisipäev, 2. november

E-kaubandushiiu Amazoni juht Jeff Bezos lubas COP26 konverentsil annetada kaks miljardit dollarit looduse taastamiseks ja toidusüsteemide ümber kujundamiseks. See tuleb Bezose 10 miljardi dollarilisest Maa Fondist (Bezos Earth Fund), mille miljardär on lubanud annetada kliimamuutuse vastu võitlemiseks. Konverentsil peetud kõnes rõhus Bezos vajadusele loodust kaitsta ja taastada. Samal ajal laseb miljardär endale ehitada 500 miljoni dollarilist erajahti ning arendab kosmoseturismi, kus üks 11-minutiline kosmosereis paiskab õhku vähemalt 75 tonni süsihappegaasi.

Allikas: CNBC

COP26

Eilsega sai täis COP26 kahenädalase konverentsi esimene nädal, mis oli täis kõnesid ja kokkuleppeid konverentsi sees ning protseste ja aktivistide kohtumisi konverentsi uste ees. Suurim protestidest toimus laupäeval, mil Glasgow tänavad täitusid 100 tuhande aktivistiga. Peamiselt rahumeelsel meeleavaldusel arreteeriti siiski 22 inimest, kellest osa oli end lihtsalt käeraudadega silla külge kinni pannud. Loe lähemalt SIIN!

Konverentsil osalejad on nädala jooksul lubanud ja tõotanud erinevaid eesmärke, et hoida kinni 1,5 kraadi soojenemise eesmärgist. Suurimad neist on olnud metsaraiete tagasi pööramine, söekaevamise hülgamine, metaani emissioonide vähendamine ja netonullheite tagamine. Mitmed kriitikud on aga nende lubaduste suuruse kõrval väitnud, et ka see pole piisav ja tuleb teha rohkem. Näiteks nimetas kliimaaktivist Greta Thunberg COP26-t läbikukkumiseks ja rohepesuliseks PR-ürituseks. Loe lähemalt SIIN!

Paar päeva veetis Glasgow’s COP26-l ka Eesti peaminister Kaja Kallas. Konverentsilt tagasijõudnuna teatas Kallas Instagrami vahendusel, mis lubadused Eesti jaoks Šotimaal loodud sai – Eesti liitus metsa ja maakasutuse deklaratsiooniga ühes üle 100 riigiga, kellele kuulub 85 protsenti maailma metsadest; Kallas allkirjastas avalduse soolise võrdõiguslikkuse toetuseks võitluses kliimamuutustega, et kaasata otsustesse rohkem naisjuhte; Eesti liitus metaaniheite vähendamise algatusega ning lubas sellega vähendada riigi metaaniheitmeid 2030. aastaks 30 protsendi võrra. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles