KESKKONNAKIRI ⟩ Mis saab, kui tormile järgnevad skorpionid?

Briti Columbia üleujutus. Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Pühapäev, 21. november

Ühendkuningriikides arreteeriti 124 protestijat, kes blokeerisid liikluse Londoni Lambethi sillal. Meeleavaldus korraldati organisatsiooni Insulate Britain eelmisel nädalal arreteeritud üheksa liikme toetuseks, kes said kolme või nelja kuused vanglakaristused liikluse takistamise keelu eiramise eest. Insulate Britain on viimaste kuude jooksul tekkinud organisatsioon, mis suurtel Londoni tänavatel liiklust takistades nõuavad Ühendkuningriigi valitsuselt 2030. aastaks kodude isoleerimist, et hooned energiatõhusamaks muuta.

Allikas: BBC

Laupäev, 20. november

Eelmise nädala alguses tabas Kanada Briti Columbia provintsi torm, mille rekordilised valingvihmad tõid kaasa suured üleujutused ja maalihkeid. Tuhanded inimesed on jäänud kas lõksu või pidanud evakueeruma. Läbimatuks muutunud teede tõttu on liikumine mitmes piirkonnas katkenud ning Kanada valitsus on saatnud appi õhujõud. Oma elu on kaotanud praegu teadaolevalt neli inimest, kes jäid maalihke alla lõksu. Kanada ametnikud on olukorda nimetanud kord-500-aasta-jooksul sündmuseks. 

Allikas: CNBC

Laupäev, 20. november

Sel aastal põles Californias äiksest alanud maastikupõlengutes ära vähemalt 10 000 hiidsekvoiat. See võib olla kuni 20 protsenti kõigist Põhja-Ameerika 75 tuhandest üle 1,2 meetrise diameetriga hiidsekvoiast. Varasemalt on arvatud, et hiidsekvoiad on küllaltki tulekindlad, kuid kliimamuutusest tingitud kuivem kliima nende kasvupiirkonnas on ka sekvoiad haavatavaks muutnud. Hiidsekvoiad on maailma ühed suurimad ja vanimad puud.

Allikas: Sky News

Laupäev, 20. november

Austraalia New South Walesi osariik, kus asub ka suurlinn Sydney, teatas, et plaanib kehtestada keelu tumedatele katustele. See on osa osariigi kliimaplaanist eesmärgiga saavutada netonullheide aastaks 2050. Katuste helendamine aitaks kaasa linnaruumi kuumasaarte tekke vähendamisele. Osariik suunab sellega elanikke oma katuste ehitusel või renoveerimisel valima heledaid toone ning soojust mitte-salvestavaid materjale.

Allikas: The Guardian

Reede, 19. november

Viimase 12 kuu jooksul on Brasiilia Amazoni vihmametsa raadamine tõusnud 22 protsenti, saavutades alates 2006. aastast kõrgeima taseme. Eelmise aasta augusti ja tänavuaasta juuli vahel langetati 13 235 ruutkilomeetri jagu metsa, selgus Brasiilia rahvuslikust kosmoseuuringute instituudi vaatlusest. See on võrdne umbes 83 Tallinna pindalaga. Suurt metsatustumise tõusu on täheldatud alates president Jair Bolsonaro võimule tulekust 2019. aasta jaanuaris. Enne seda polnud üle 10 aasta igaaastane raadamismaht üle 10 000 ruutkilomeetri.

Allikas: Sky News

Teisipäev, 16. november

Sitsiilia rannikulinnas Licatas nähti ühe päeva jooksul mitut vesipüksi. Piirkonda on juba mõnda aega laastanud tormid, mis on kaasa toonud valangvihmasid ja tugevaid tuuli. Teadaolevalt on üks mees ka tormi tõttu elu kaotanud.

Allikas: BBC

Teisipäev, 16. november

Eelmisel nädalavahetusel tabas Egiptuse lõunaosas Aswani provintsi tugev torm, mis tõi endaga kaasa suure vihma, rahe ja äikse. Torm tõi tänavatele uputuse, kahjustas hooneid ja autosid ning tekitas elektrikatkestusi. Kahjuks kaotas tormis elu ka kolm inimest.

Selle kõige kõrval tõi torm endaga kaasa ka skorpionid. Täpsemalt Araabia paksusabalise skorpioni, Androctonus crassicauda, kes on üks maailma mürgisemaid skorpione. Torm tõrjus nad oma peidupaikadest välja ning skorpionid pagesid selle eest inimeste kodudesse. Üle 500 inimese said skorpionilt nõelata, mis tekitab inimeses tugevat valu, palavikku, oksendamist, kõhulahtisust jne. Kohalikud haiglad on õnneks vastumürgiga hästi varustatud ning seni keegi skorpioninõelamisse surnud pole.

Allikas: New York Times

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles