KESKKONNAKIRI Mis teeb põlengu sürreaalseks? Ja mis leiti rannikult?

Colorado põleng kuulsa Bixby silla lähedal // The Colorado Fire burns down toward the Bixby Bridge in Big Sur, Calif., early Saturday morning, Jan. 22, 2022. (Karl Mondon/Bay Area News Group via AP) Foto: Karl Mondon
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav. 

Pühapäev, 23. jaanuar

Californias Monterey maakonnas lõõmab suur maastikupõleng. Ametnikud on nimetanud põlengud sürreaalseks, sest möödunud kuud on olnud pigem märjad ning põlengu piirkonnas pole pea et ühtegi suurt maastikupõlengut varem olnud. Põlengu tõttu pidid evakueeruma umbes 500 inimest ning suleti maantee. Pühapäeva õhtuks oli põleng suuresti piiratud, kuid sellegipoolest sai kannatada umbes 600 hektarit maad. Maha põles teadaolevalt üks hoone.

Allikad: BBCReuters

Reede, 21. jaanuar

Peruu randu katab ulatuslik naftareostus. Hispaania energiafirma Repsol, mille torudest leke alguse sai, süüdistab lekkes Tonga vulkaanipurske mõjul tekkinud hiidlaineid. Peruu valitsuse hinnangul lekkis ookeanisse umbes 6000 barrelit naftat, mis reostas umbes 1,7 miljonit ruutmeetrit maad ja 1,2 miljonit ruutmeetrit ookeani. Reostuse koristus kestab vähemalt veebruari lõpuni. Peruu valitsus nimetas reostus keskkonnakatastroofiks ning sellel on ka suured majanduslikud mõjud kohalikele elanikele, kes ookeanist elatise teenimiseks koorikloomi ja kalu püüavad.

Allikas: Reuters

Reede, 21. jaanuar

Esimest korda tuvastati nanoplasti reostus mõlemalt pooluselt. Kuigi mikroplasti on leitud juba pea et igalt poolt maailmast, siis nanoplasti, mis on väiksem ja mürgisem, leiti esimest korda. Gröönimaa jääkatte tuuma uurimiselt tuvastati, et nanoplast on piirkonda reostanud juba vähemalt 50 aastat. Leitud nanoosakestest veerand pärines autorehvidest. Teadlaste hinnangul jõuab nanoplast Gröönimaale tuulega, Antarktikast leitud osakesed aga ookeanihoovustega. Antarkikast leiti ka neli korda rohkem nanogramme nanoplasti millimeetri kohta kui Gröönimaalt.

Allikas: The Guardian

Neljapäev, 20. jaanuar

2017. aastal murdus Antarktika küljest jäämägi, mis sai nimeks A68. Ühel hetkel oli see maailma suurim jäämägi – Antarktikast lahti laskmise hetkel oli selle pindala 6000 ruutkilomeetrit ehk umbes kuue Hiiumaa suurune. 2021. aasta esimeseks pooleks oli see aga sulanud. Triljon tonni jääd kadunud ja maailmameri sai selle sulamisest iga päev 1,5 miljardi tonni magevee jagu rikkamaks. Teadlased veel uurivad A68 mõju, kuid varasemad sarnased jäämäed on näidanud, et see magevee kogus mõjutab kohalikke hoovuseid ning nende laiali kantav mineraalne ja orgaaniline materjal mõjutab bioloogilisi protsesse.

Allikas: BBC

Neljapäev, 20. jaanuar

Tahiti saare ranniku lähedalt leiti üks maailma suuremaid korallrahusid. Üle umbes kolme kilomeetri ulatuvad roosikujulised korallid asuvad rohkem kui 30 meetri sügavusel. Sellist sügavust nimetatakse videviku-tsooniks, millest palju ei teata ja kust varem korallrahusid leitud pole. Tänu nii sügaval asumisele aga on korallrahu kaitstud kliimamuutusest tingitud valgenemise eest, mis on mitmeid teisi korallrahusid tabanud.

Allikas: UN News

Teisipäev, 18. jaanuar

Loode-Afganistani tabas esmaspäeval topelt-maavärin. Badghise provintsis toimus esimene, 4,9 magnituudiline maavärin kell kaks päeval ning kaks tundi hiljem teine, 5,3 magnituudiline maavärin. Enne maavärinaid oli piirkonnas mitu päeva vihma sadanud, mistõttu olid sealsed mudatellistest majad vigastustele vastuvõtlikumad. Teisipäevaste andmete järgi sai maavärinas surma 27 inimest. Suurem osa neist kokku varisenud majade alla lõksu jäämise tõttu. Ametnike sõnul sai kahjustada üle 700 maja ning kannatanute arv veel tõenäoliselt kasvab, kuna mitmed pered on rusude all lõksus.

Kannatada saanud piirkond on küllaltki eraldatud ja pole lihtsasti ligipääsetav. Seetõttu ootasid elanikud kaks päeva pärast õnnetust abi ning pidid elama lageda taeva all või telkides keset talvekülma.

Allikad: New York TimesThe Straits Times

Teisipäev, 18. jaanuar

USA suurim naftafirma Exxon Mobil teatas eesmärgist jõuda 2050. aastaks netonullheiteni. Exxoni sõnul liiguvad nad tootmises taastuvenergia kasutamise peale ning lõpetavad metaani põletamise ja õhku paiskamise. See eesmärk kätkeb aga ainult firma enda tegevusi ning ei võta arvesse ettevõtte klientide ja nende toodete edasisi heitmeid, mis on suuremad kui firma tootmisest tekkivad emissioonid. Mitmed Euroopa naftafirmad on oma netonullheitmete plaanides seda ka arvestanud, mis reeglina tähendab õhust süsinikupüüdmist rohkem, kui seda sinna paisatakse.

Allikas: The New York Times

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles