TAIM MACHINE ⟩ Hooandjast rahastuse saanud veganlahvka, mis ei ole rattaid alla saanud

Kunagi õitsenud TAIM Machine'ist sai kolletunud leht. Foto: Jete-Ri Jõesaar/Ypsilon/Kollaaž
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

TAIM Machine on projekt, mis algas tähelennuga – rekordarv toetajaid Hooandjas, Eesti veganite kogukonna jäägitu toetus, lootusrikas ootus. Ja siis vaikus, mis lukustas kõrvu, kuid avas suid. Täna seostub toetajatel selle nimega pettumus, lootusetus ja ähvardavad kirjad sõnumikastis. See on projekt, mis kaotas maine, toetajaid ja realiseerumiseks suurepärase ajaakna. 

Aasta 2020 kevadel oli pea kõigil koroonaisolatsioonis olles palju aega mõelda. Grupp naisi mõtlesid teha mööda Eestimaad ringi vurava lahvka ehk autokaupluse, mille riiuleid täidaks ainult vegantooted, mida veel siis paljuski ainult suurte linnade suurtest poodidest saada oli. Sündis TAIM Machine.

TAIM Machine tuli avalikuks 2020. aasta juuni alguses. Tehti Facebooki leht ja Instagram ning juuniks lõpuks sai püsti ka Hooandja lehekülg, kus projekti jaoks raha koguma hakati. Eesmärk 7500 eurot ja aega umbes poolteist kuud. Hooandja lehel projekti kirjelduses seisis, et «kogutud raha läheb lahvka soetamise, pisikese oma näo andmise, e-poe/ettetellimise võimaluse loomise ja kauba etteostmise alla». Samuti oli loetletud nimekiri 17 ettevõttega, kes kõik midagi piisava suurusega annetuse eest kingikotti pistavad. Projekti tutvustuse juures oli ka video, kus rääkisid projekti realiseerumist kiivalt ootavad inimesed sellest, kui tore lahvka idee on.

Mida aga Hooandjas projekti tutvustusest ei leia, on see, kes projekti eestvedajad on. Selle välja selgitamiseks tuli olla osa Eesti veganite kogukonnast ja selle gruppidest, kus tegijad on näo ja nimega projekti jagasid. Eestvedajad jagasid infot TAIM Machine’i ja Hooandja projekti käekäigu kohta peamisels Eesti suurimas veganeid ja veganhuvilisi ühendavas Facebooki grupis «Jah, see on vegan», millel on tänaseks ligi 32 tuhat liiget. Sealt selgus, et lahvka peamine juht on Maria Mets – vegangruppides väga aktiivne postitaja ja kogukonnaliige – ning Maigrit Arnek, kes juba 2015. aastast on kirjutanud blogi nimega Kaalikad ja Kapsad ning sellega ka blogiauhindadel osalenud.

Postitusi neilt oli Facebooki vegangrupis palju. Palju oli ka toetajate postitusi, üle terve riigi. Mitmed toetajad korraldasid ka küpsetiste oksjoneid, mille kogu tulu lahvka projektile läks. Kogukonna toetus oli väga suur. Veel 15. augustil, päev enne Hooandja projekti lõppemiskuupäeva, oli sellel raha koos ja veel 1500 euroga ülegi, kuid Arneki üleskutse aitas ka viimastel kahtlejatel «Anna projektile hoogu!» nupule vajutada. Ühe päevaga kerkis toetajate arv 596 pealt 636-le. Raha tuli küll juurde ainult 187 euro võrra, kuid eks ole seegi rohkem kui ei midagi.

Kuvatõmmised TAIM Machine'i Hooandja lehest
Kuvatõmmised TAIM Machine'i Hooandja lehest Foto: Jete-Ri Jõesaar/Ypsilon/Kuvatõmmised/Kollaaž

Hooandja rekord ja sellejärgne vaikus

Hooandja projekt lõppes seega edukalt. Isegi edukamalt, kui loodeti. 636 toetajaga sai sellest tol ajal Hooandjas suurima toetajate arvuga projekt. Raha saadi kokku 9270 eurot, millest seitse protsenti ehk 648,9 eurot läks teenustasuna Hooandjale. Seega sai TAIM Machine ametlikult 8621,1 eurot. Kogumisprojekti lõppemise järel saadeti toetajatele välja tänukiri, kus anti täpsemat infot annetusega kaasneva tänukingi kohta. 2020. aasta oktoobris saadeti suurematele toetajatele välja pungil kingikarbid.

Seejärel jäi varasemalt iganädalaselt – kui mitte igapäevaselt – postitanud TAIM Machine sotsiaalmeedias vaikseks. Novembris laekus Instagrami üks postitus, kus vabandati vaikuse eest ja lubati, et suured uudised on tulekul. Teatati ka kodulehe avamisest, milleks oli veganlahvka.ee, kuid see tänaseks enam ei tööta. Detsembri viimasel päeval sooviti veel head vana-aasta lõppu ja lubati endast 2021. aastal parim anda.

Uue aasta jaanuari 13. päeval teatas TAIM Machine nii oma Instagrami kui Facebooki lehel, et Facebookis liiguvad nad info jagamisega privaatsesse gruppi ja oma avalikule Facebooki lehele enam ei postita. Oma sõnast peeti kinni ja grupiga mitte-liitunute jaoks tekkis kahtlustäratav vaikus. Tänaseks on grupil 253 liiget, seega Hooandjas toetanutest 383 inimest jäid infosulgu.

Kuid selgub, et ka privaatses grupis palju infot ei edastatud. Britta, toetaja, kes ka grupi liikmeks hakkas mis sorti infot grupis jagati: «Ka selles grupis on väga vähe infot edastatud. Algusepoole oldi veidi aktiivsemad tutvustamaks tooteid, mida lahvkast saama hakkab, aga need postitused olid kõik paaripäevaste vahedega jaanuarist märtsini ja mõned veidi hiljem. 18.01.21 ühe liikme küsimise peale, et millal liikuma hakatakse, vastati, et suuremad asjad on paigas ning on lootus märtsis liikuma hakata. Märtsi alguses lubati peatselt avada e-pood. 01.04.21 hõigati välja www.taimmachine.ee [uus koduleht – toim.], kus ei ole tänaseks midagi toimunud. 13.04.21 saadeti esimene (ja ainus) uudiskiri e-mailile. 04.05.21 pidi plaani paika panema «logistikaonu». Juunis ja juulis tuli kummaski kuus üks postitus selle kohta, kuidas asutajaid kiusatakse ja 23.09.21 otsiti abilisi, kellega 2022. aasta alguses alustada. See on viimane postitus.»

Küsija suu pihta ei lööda?

Tasapisi hakkas vaikus avalikkuse ees veganite kogukonnas tekitama nurinat. Küsiti siit, küsiti sealt, kuhu projekt jääb ja miks midagi kuulda pole. TAIM Machine’i tiim vastas nii, nagu jaksas. Küll põhjendati vaikust koroonaga, küll ajapuudusega, tarneraskustega või sellega, et sellised asjad võtavadki aega. Aga alati kinnitasid Maria Mets ja Maigrit Arnek, et asi siiski liigub ja nad tegutsevad. Britta rääkis: «Tembeldades ennast suuvoodriks hakkasin uurima, aga vastuseks sain, et miks inimesed otse ei tule ise küsima (minu arust lihtsam vastata ühele, kes edastab paljudele kui hakata kõikidele eraldi vastama – võib-olla sellepärast nii kaua aega lähebki, et peab kümnetele inimestele eraldi seletusi andma?»

2021. aasta aprilli alguses võeti teema «Eesti veganid» Facebooki grupis, kus on tänaseks 9,9 tuhat liiget, üles. «Meid oli päris mitu, keda huvitas, mis lahvkast saanud on – rahakogumise promo oli 2020. aastal nii suur, et pärast augustis summa kätte saamist tekkinud vaikus oli šokeeriv ja 2021. aasta aprillis lahvatas see lõpuks väikese skandaaliga Eesti veganite grupis, kus üks liige esitas näiliselt süütu küsimuse lahvka käekäigu kohta,» rääkis lahvkale läbi Hooandja 100 eurot annetanud Mirtel [nimi muudetud, toimetusele teada – toim.]. Postituse all läks lasti kommentaariumi-võitlus. Ühel pool uudishimulikud annetajad, teisel pool Maria Mets.

«Maria Metsale, kes on lahvka anonüümne eestvedaja, tõttasid vaikuse õigustamisel appi minu jaoks tol hetkel täiesti võõrad Caroly Rohela ja Maigrit Arnek, kes lisaks «tarneraskusetele» rõhutamisele – samas oli ju kohalikke sponsoreid piisavalt – pöördusid küsijate vastu, süüdistades neid kiusamises,» rääkis Mirtel.

Nimed ja näod

Anonüümseks peetakse Maria Metsa seetõttu, et sotsiaalmeedias jätab ta valenime taha peituva virtuaalse sisulooja mulje, kuna ei jaga kunagi pilte enda näost ja ka profiilipildid tema sotsiaalmeedias on kas kassist või juustest. Instagramis on tal võrdlemisi suur jälgijaskond – veidi üle seitsme tuhande – ning sisus keskendub ta retseptidele ja toidupiltidele. Oma isiklikul kontol ta TAIM Machine’ile aktiivselt ei viita ega sellest palju ei räägi, kuid TAIM Machine’i kontol on ta mõnel pildil märgitud.

Maigrit Arnek, nagu mainitud, on blogija ja Instagrami sisulooja, kellel sellel platvormil on päris mitu aktiivset kontot jälgijatearvuga vahemikus 14 kuni 497. Mil Arnek viitab enda Instagramis TAIM Machine’iga seotusele ja ka lahvka enda kontol on mõnel pildil ta märgitud, siis Caroly Rohela pole pealiskaudselt vaadates TAIM Machine’i projektiga kuidagi seotud.

Rohela on sarnaselt Arnekiga blogija ja Instagrami sisulooja üle 4300 jälgijaga. Varasemalt on ta samuti kohtuuksi kulutanud maine kahju tõttu, mida ka meedias kajastatud on. Sel korral jäi Rohela kaotajarolli. Näib aga, et kohtuustel jäi veel tema jaoks kulutamisruumi, sest just Rohela oli see, kes 2021. aasta aprillis toimunud kommentaariumivaidluste ajel mitmetele sõnavõtnutele kohtuähvardusi saatis. Siis ja siiani rõhutab ta TAIM Machine’ist sõna võttes, et on vaid toetaja, kes niisamuti Hooandjas lihtsalt raha annetas.

Üks kohtuähvarduse saanutest oli Britta, keda Rohela süüdistas Metsa ja lahvka projekti laimamises ja maine kahjustamises. «Kui see asi ära ei lõppe, pöördume asjaga kohtu poole ja lahendame selle sellel viisil, sest mitte kellelgi ei ole õigus rikkuda firma mainet ja tekitada meis ebausaldusväärsust,» kirjutas Rohela Brittale. Sõnumis viitas Rohela, kes on korduvalt avalikult eitanud enda seotust TAIM Machine’iga, lahvkale kui «meie firmale».

Caroly Rohela saadetud kohtuähvardus
Caroly Rohela saadetud kohtuähvardus Foto: Erakogu

Kohtuähvardusest jäi väheks

Täpselt samasuguse teksti sai ka Emma, kes samuti kommentaariumis sõna võttis, kuid tema jaoks läks asi veel sammu võrra kaugemale. Sel ajal töötas Emma juba 2016. aastast tegutsenud vegan-toidukohas Veg Machine. Emma rääkis, et märgates nõnda sarnase nimega vegan-ettevõtte teket, võttis Veg Machine’i omanik TAIM Machine’i tegijatega ühendust ja palus kaaluda nimevahetust, kuna näis, et lahvka nimi on otseselt toidukoha nime pealt maha viksitud. TAIM Machine’i tegijad sellega nõus polnud ning nime ei muutnud. Emmal polnud sellega mingit seost.

Mõni aeg hiljem, kui Emma TAIM Machine’i teemalise postituse all oma isiklikku arvamust avaldas, helistas keegi lahvka tegijatest Emma ülemusele ehk Veg Machine’i omanikule. «Mina oma seotust selle firmaga kuidagi väljendanud polnud ja postitasin indiviidina ja väljendasin oma arvamust,» ütles Emma. Nähtavasti panid lahvka tegijad Emma sotsiaalmeedia postituste põhjal pildi kokku, et naine töötas Veg Machine’is. Emma ülemusele olevat räägitud, kuidas üks Veg Machine’i töötaja jubedalt kiusab ja terroriseerib neid; küsiti, kas firma omanik on saatnud nüüd oma töötaja neid kiusama ja kas ikka veel on mingi vimm selle nime koha pealt.

«Ehk siis mindi täiesti tühja koha pealt otsima üles, kus ma töötan, otsiti üles firma omaniku number, helistati, halati, et tema töötaja internetis kiusab neid, lootes, et sellel on minule mingid tagajärjed,» rääkis Emma.

Raha tagasi garantii

Aprilli kommentaariumi-võitluse tuules otsustas lahvka tiim saata välja oma esimese uudiskirja 14. aprillil 2021. Projekti lõpust Hooandjas on nüüd omajagu aega möödas ja kuigi oleme sotsiaalmeedias küll aktiivsed olnud, siis oleme saanud tagasisidet, et kõigini meie postitused ei ole jõudnud, mispärast võtsime nüüd kasutusele ka otsesuhtluse läbi e-maili,» seisis seal. Kirjas kutsuti liituma privaatse Facebooki grupiga. Anti teada, et varsti saavad nad teha avalikuks oma ettetellimise/e-poe osa, ja piirangute tõttu ettevaatlikult lubati, et proovitakse enne suve lahvka teele saada.

See uudiskiri jäi aga viimaseks, kuigi küsijatele rõhutatakse, et uudiskirju on kogu aeg tulnud. Kuhu või kellele need saadetud on, ei tea. 2021. aasta suveks lahvka igatahes sõitma ei jõudnud. Ja nagu Britta kirjeldas, siis ka privaatses grupis jäi suhtlus soiku. Viimane postitus TAIM Machine’i Instagramis on septembrist, mil otsiti abilisi. Lahvka koduleht teatab: «Juba varsti oleme teiega!» ja kutsub hiljemalt augusti lõpuks tootjatel teada andma oma vegantoodetest, mida nad tahaks lahvkas müügil näha. Mis aasta augusti, ei tea.

Tänaseks on mitmed toetajad juba lahvka osas alla andnud. Neist osa ka raha tagasi küsinud. Mirtel küsis oma raha tagasi juba möödunud aasta aprillis. Tagastus tuli Caroly Rohela kontolt. Britta küsis oma raha tagasi möödunud nädalal. Tagastus tuli samuti Rohela nime alt.

Caroly Rohela rahatagastus Brittale
Caroly Rohela rahatagastus Brittale Foto: Kuvatõmmis

Ammendatud infoallikad

Mitmed toetajad on ühendust võtnud ka Hooandjaga, et olukorda selgust tuua. Nende eeskujul ka Ypsilon. Hooandja juhatuse esimees Tuulike Mänd ütles, et nad on kursis, et TAIM Machine’i projekti elluviimine võtab lubatust kauem. «Autor on meile teada andnud, et tegevused on pooleli ja tal on plaanis projekt lõpule viia,» ütles Mänd. Hooandja aga kõiges selles mingit vastutust ei kanna. Kui projekt edukalt lõppeb, kannab Hooandja raha tegijatele üle ning edasises elluviimises ei osale, rääkis Mänd. Soovi korral saab Hooandja aidata küsimustega toetajatel projekti autoriga ühendust võtta.

Autoriga ühendust võttes ei ole aga garantiid, et vastus saadakse. Mil Britta sai varem vastuseks, et inimesed võiksid tulla otse küsima, siis nüüd on Mets otseküsijatele vastanud, et eraisikutele ükshaaval aru andma ei pea. Mets on ka seisukohal, et kuna tegemist on annetuse, mitte investeeringuga, siis pole kohustus projekti kohta täpsemalt aru anda. Samuti jääb ta oma seisukoha juurde, et annetajatega on alati ühendust hoitud.

Projekti realiseerumise osas on toetajatel eriarvamused. «Igal juhul oleks väga kahju, kui sellise suure toetajate hulgaga projekt ei saagi teoks,» rääkis Ireene, kes neid väikese summaga toetas ja vegan-kogukonnas sõna levitada aitas.

Mirtel ütles: «Ma olin lahvkat toetanud, lootes, et lõpuks ometi tekib ka maapiirkondade veganitele võimalus osta nii vegan baastoiduained (taimsed piimad, tofu, maitsepärm) kui uustooteid (maiustused, soolased snäkid, jne), aga koroona tõttu tekkis see võimalus e-selveri jt kaudu niikuinii.» Samas lisas ta: «Naljakal kombel oleks mul kõigest hoolimata sarnasesse mobiilse vegan-kaupluse projekti usku, aga olen oma investeerimisvitsad kätte saanud, et oma isikut varjavale projektijuhile enam raha ei saada.»

Britta pakkus lihtsa lahenduse: «Selle asemel, et pidevalt küsimusi deflect’ida [küsimustest kõrvale põigata – toim.] ja teisi õeluses süüdistada, on vaja vaid üht lihtsat asja – midagi ette näidata.»

Ypsilon andis TAIM Machine'i eestvedajale Maria Metsale võimaluse ka olukorda kommenteerida. Artikli avaldumise hetkeks Mets seda võimalust kasutanud polnud. 

Läbipaistvuseks: artikli autor annetas samuti omal ajal TAIM Machine’ile läbi Hooandja viis eurot. Oma raha ta taga ei igatse ja tegijate peale vimma ei pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles